MiaBARF

Mi a BARF?

B.A.R.F. egy angol mozaikszó. Jelentése Biologically Appropriate Raw Feeding vagyis Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend. Ez egy olyan étrend kutyák és macskák számára, ahol a gazdi nyers, friss alapanyagokból állítja össze kedvence ételét. Az adagolás összetétele a potenciális zsákmány összetételén alapul és más táplálék komponensek is találhatók az étrendben, amelyek a vadon élő ragadozók táplálkozási szokásait tükrözik. Kutyáink ragadozó lények, emésztőrendszerük is eszerint szerveződött az egyedfejlődés során. Hiszünk benne, hogy őseikhez, a farkasokhoz hasonlóan nekik is a nyers hús a legideálisabb eledel.

Hogyan kezdj hozzá?

Mint ahogy azt többen tudjátok Luna vizslánkkal és Mása tacskónkkal évek óta BARF-ozunk. Bevallom eleinte nekem is bonyolult dolognak tűnt de hamar belejön az ember  és rutinná válik. A célom az, hogy minél könnyebben menjen az átállás ezért most leegyszerűsítem nektek.

Először is fektessünk le néhány alapszabályt:

  • Minden mehet nyersen, kivéve a sertés és vaddisznó! Aujeszky vírus miatt ami a kutyákra sajnos nagyon veszélyes. Jó hír, hogy rengeteg más fajta hússal is etethetsz.
  • Kezdeni egyféle, könnyen emészthető hússal kell. Legideálisabb a csirke, ha allergiás rá, akkor nyúl.
  • Egyszerre mindig egy új dolgot vezess be, amit egy-két hétig tesztelj. Így ha gond lenne vele, tudni fogod mi okozza a bajt és könnyen kizárhatod a későbbiekben.
  • Fontos a fokozatosság! Ne siess! Persze már az elején izgi, hogy marhát, őzet, fürjet ehet a kutya de ha nem tartod be ezt a szabályt könnyen hányós-hasmenős kudarc lehet a vége.
  • Támasztó csontot ne! Csöves csont, szilánkosra tud törni. Persze van aki vígan etet vele száz évig gond nélkül, de ha megteheted a combcsontot hagyd ki a menüből.

A váltás legyen drasztikus!

Tehát táp ki, husi be. A gördülékenyebb váltás érdekében érdemes lehet egy koplaló napot tartani. Ez egy etetés kimaradását jelenti és nem, nem fog belehalni. Az emésztőrendszer ellenben kitisztul így könnyebben fog bánni a nyers hússal és nem keveredik az előzőleg adott táppal vagy konzervvel.

Mivel kezdjek?

Kezdésként gyengébb, könnyebben emészthető husikat javaslunk. Kiváló a csirke. Színhúsként mell, mellnyesedék. Csontosnak puhább csontos húst szoktunk javasolni, amivel a kezdeti időszakban könnyebben boldogulnak. Ilyen például a mellcsont.

Ha fennáll a csirke allergia gyanúja akkor nyúllal érdemes eliminációs diétát tartani. Ez annyit jelent, hogy 8 hétig csak nyulat adsz a kutyádnak ami idő alatt kiürülnek a méreganyagok a szervezetéből. Ezután fokozatosan lehet a többi állatot is bevezetni.

Mennyit adjak?

A kutya felnőttkori ideális testsúlyának 2-4%-át. Persze mint ahogy mi emberek, így a kutyák se egyformák mennyiségek terén. A kint tartott vagy aktívabb, kistestű, gyorsabb emésztéssel rendelkező kutyák 4-5%-ot is kaphatnak. Ha kövérebb a kutya, fogyasszuk 2%-al, ha soványabb és hizlalni kell akkor adjunk neki 4%-ot. Nézz rá a kutyádra és ez alapján lődd be a mennyiséget!

Oké. Megvan mennyi. Megvan mi. De miből mennyi?

Lelkesen megvettük a helyi BARF boltban a mellcsontot és nyesedéket. Tudjuk, hogy hány gramm kell. De hogyan álljon össze a menü?

Az első 1-2 hét csak színhúst és csontos húst tartalmazzon.  Kezdésnek 60% színhús, 40% csontos hús legyen az arány.  És itt jön a lényeg, figyelj!

Szar ügy!

Bizony, igen, a kakit figyelni kell!

Ne lepődj meg, hogy alig fogod megtalálni, olyan kicsi lesz. A tápban nagyon sok a ballasztanyag ami nem emésztődik meg hanem hasznosulatlanul 

távozik. De a nyersből szinte mindent hasznosít így a végtermék mennyiség sokkal kevesebb lesz. Viszont fontos számunkra a végtermék állaga és színe, hogy a jó arányokat be tudjuk lőni. Ha:

  • közepesen kemény, formált, barna a kaki -> maradhat az arány
  • lágy a kaki -> vegyél vissza a színhúsból a csontos javára
  • kemény, fehér a kaki -> több színhús kell, kevesebb csontos

1-2 hét alatt ki fogod tapasztalni, hogy a te kutyádnak milyen arányokra van szüksége. Amint ez az arány kialakult onnantól kezdve a tál csontos mennyisége fix marad. A következőkben bevezetésre kerülő összetevőket mind a színhús helyére fogjuk betenni a megfelelő százalékban. Ez azért van mert menü összetevői közül a csont az ami  fogja a kakit minden más lágyítani fogja!

Tipp 1: tehetünk leheletnyi sót a húsra, erősíti a savat

Tipp 2:. Egy jó minőségű probiotikum segíthet a problémamentes átállásban. Itt találod meg: PreBioHerbs

Hányszor egyen a kutya?

Ne változtass a szokásaidon, ahányszor evett eddig, annyiszor. Ha többször kap, a napi adagot oszd el. Fontos, hogy minden étkezésben legyen megfelelő arányban csontos hús és színhús is (tehát NE úgy etesd, hogy csontost reggel, színhúst este, mert nagy szorulás után nagy hasmenés lesz)

Ne lepődj meg, hogy kevesebbet fog inni. A hús tartalmaz vizet, ez így egészséges.

Tipp 1: Ha habzsol, etesd a csontost kézből! Így meg fog tanulni rágni.

Tipp 2: Mégsem? Találsz nálunk darált csontos húsokat is.

Jöhet a belsőség!

Ez az adagja maximum 10%-át tegye ki. Ha csirkével kezdtetek akkor csirkemáj. De belsőség a vese, a tőgy, lép, here és minden mirigy.

Tipp: Vannak előre gyártott belsőség mixek, így aki nem szeret trancsírozni, annak könnyebb.

És ha ez is pipa akkor jön a rost

A rostokat a kutya szervezete nem tudja lebontani azok hasznosulatlanul távoznak. Azonban a bélrendszeren végig haladva fontos szerepet játszanak. Kipucolják a lerakódásokat és segítik a táplálék fennakadás nélküli mozgását.

Zöldség és/vagy Zöldpacal

Zöldpacal? Az meg mi? A zöldpacal a kérődző állatok első gyomra és azért zöld mert nincs kitisztítva vagyis félig megemésztett takarmányt tartalmaz.

Bevallom én inkább zöldpacal párti vagyok. Véleményem szerint ez közelebb áll a ragadozó életmódhoz és mivel előemésztett így a kutyák szervezete is jobban bánik vele. Tény, hogy büdös viszont épp ezért nagyon imádják! :)

Rostként szolgálnak a zöldségek is. Rengeteg féle zöldség és gyümölcs jöhet szóba  így inkább azokat sorolom fel amit nem szabad. Tiltólistás: Citrusfélék, paradicsom, avokádó, hagyma, szőlő mag. A „k” betűs zöldségek: karalábé, karfiol, kelkáposzta… puffasztanak. Én a krumplit sem javasolnám, nem tudják megemészteni, illetve a paprikát a szolanin tartalma miatt.

 De mennyit?

10-30%. Igen, tág a határ. Ha szereti, bármennyi, ha nem szereti, kevéske. A rostok miatt szükséges. Nálunk a 10% szépen működik de vannak akiknél többre van szükség.

Tipp 1: Ha zöldséget, gyümölcsöt adsz mindenképp reszeld vagy turmixold!

Tipp 2: Ha nem akarsz ezzel bajlódni, léteznek zöldség mixek. Ezek szárított zöldségek, melyek 10 perccel evés előtt beáztatva megdagadnak és már adhatod is. Kényelmes és változatos. A Mancs Barf Boltban ilyet is találsz! 

Mi a következő lépés?

Az első legalább egy hónapot érdemes arra az egy állatra szentelni amivel kezdtetek. Ha ez a csirke akkor egy hónapig csak csirkét etess. Ezt az időt ki is tölti amíg minden újdonságnak adsz 1-1 hét próbaidőt. Ha belsőségnek már bevezetted a májat, a színhúst színesítheted szívvel, zúzával.

Amikor a csirke szinte minden alkatrészét megismertetted a kutyáddal akkor jön el az ideje a következő állat bevezetésének. Érdemes maradni a könnyen emészthető fehér húsoknál. Ilyen például a nyúl vagy a pulyka. Aztán fokozatosan lehet az erősíteni a húsokon báránnyal, borjúval, kacsával, birkával. Ezek után jöhetnek az igazán fogós husik a marha, szarvas vagy az őz.

Az új állatokat is fokozatosan érdemes bevezetni kezdve a húsukkal majd folytatni csontukkal és utána továbblépni a belsőségükre.

Ne porciózz az elején!

Amíg az arányok ki nem alakultak és a különféle húsok teljes biztossággal nem váltak be, addig elég néhány napra vásárolni. Ha sínen vagy mindezzel, jöhet a zacskózás/dobozolás.

Vitatott téma, a kiegészítők.

Magam részéről egészséges kutyánál eseti jelleggel ajánlom. Immunerősítésre, kölyöknél megfelelő növekedéshez, vedléskor, szőrminőség javításra. Ha probléma van lehet állandó jelleggel is, ízületi panaszok, emésztési gondok, allergia esetén. Minden gondra van természetes, gyógynövény alapú megoldás. Érdemes ezeket előtérbe helyezni.

Fontos kiemelni, hogy a kiegészítő maximum 5% legyen a tálban. Nem szabad túlzásba vinni, egyszerre 2-3 fajtánál nem érdemes többet adni.

És már össze is állt a tálunk! Nem is volt nehéz!

GYIK

Nem eszi meg a húst.

No para. 10 perc után vedd el, tedd be a hűtőbe. Következő étkezésnél újra megkapja. Ezt addig ismételd, míg meg nem eszi. 2-3 napig nem romlik meg a hús a hűtőben, ha ennél több ideig megmaradna, akkor cseréld le az adagot. Válogatós kutya nem nagyon van, csak nem elég éhes. :)

Csirkeallergiás.

Ha valóban az, akkor kezdhetsz nyúl- vagy bárányhússal. Vedd figyelembe, hogy sokan hajlamosak csirke allergiát kiáltani akkor is, mikor valójában csak a csirkés táp valamelyik összetevője a gond okozója.

Bacik. Félek tőlük.

Nem kell félni. A kutyád gyomorsava 10x erősebb, mint a tiéd. Bacinak esélye sincs.

Ami pedig téged illet, porciózás után alaposan takaríts, olvasztáskor a húsokat tartsd élelmiszerektől elkülönítetten, hosszú szőrű kutyádnak evés előtt gumizd össze a füleit, evés után pedig töröld le szakállát!

Hányt a kutya, mit csinálok rosszul?

Nyugi. Egy-két hányás az elején még normális is lehet. A táphoz szokott gyomornak kell idő, hogy megerősödjön. Adhatsz probiotikumot, hogy segítsd. Gyere be a boltunkba, találsz speciálisan kutyának valót!

Ha a teljes adagot azonnal visszadobja, esetleg újra megeszi, akkor az sokszor „újrarendezős” hányás vagyis valószínűleg túl nagy darabokat nyelt le és nem fért el a gyomrában. Ilyenkor arra figyelj, hogy ne habzsoljon.

Ha órák múlva köszön vissza és már nem a legelején vagy, akkor túl nehezen emészthető volt az új hús. Térj vissza az utolsó ismert nem hányós pontra egy pár napig, aztán próbáld újra, lassabban, kisebb adagokban (például fele

a megszokott csirke, fele az új marha a husinak és csak ezután teljesen marha).

Nem lesz férges a kutya?

Nem.

Kell-e sűrűbben féregteleníteni? Megosztó kérdés. Egyesek szerint nem kell, mert a kutya gyomorsava mindent elpusztít. Van, aki szerint igen. Ez abszolút egyéni döntés, 3 havonta mindenképpen legyen féreghajtva a kutya, akármit is eszik.

Férgességen az is segít ha tartasz heti egy koplaló napot. Ez egy etetés kimaradását jelenti és az emésztésnek is jót tesz. Van ideje a rendszernek teljesen megemészteni az esetlegesen felhalmozódott táplálékot és teljesen kiüríteni azt amire már nincs szükség.

Látjátok, ez egyszerű!

Nincs két egyforma kutya. Minden rajtad és a kedvenceden múlik, nincsenek kőbe vésett szabályok csak irányadások. Kövesd figyelemmel a változásokat a kutyádon és ha kell változtass az étrenden annak megfelelően ami nektek a legjobb!

Gratulálok!

Elindultatok az úton egy egészségesebb, természetes étrend felé!

Bármilyen kérdésed van állunk rendelkezésedre!

Írj nekünk e-mailt! mancsbarfbolt@gmail.com

Kövess minket Facebookon és írj messengeren! MANCS BARF BOLT – Dunaújváros

Informálódj a következő Facebook csoportokban:

BARF – MANCS BARF BOLT – TERMÉSZETES ÉTREND, NYERSETETÉS

B.A.R.F. és PREY elvek az alapoktól, mit-miért és hogyan

Gyere be a boltba és beszélgessünk! Dunaújváros, Vasmű út 69.

Várunk szeretettel!

Molnár-Kiss Virág

és a MANCS BARF BOLT csapata

 

Webáruház készítés
gpwebpay